”Căpșunarii” noștri, în vizorul Parlamentului European: ce îi așteaptă pe muncitorii sezonieri
Muncitorii sezonieri din România care activează în străinătate au fost luați în vizor de Parlamentul European. După mai multe rapoarte legate de abuzul acestei categorii de lucrători, autoritățile de la Bruxelles vor să-i protejeze.
Agricultura din mai multe țări europene și nu numai depinde de căpșunarii noștri. Românii sunt cei mai căutați sezonieri de pe bătrânul continent, dar se pare că au parte de numeroase abuzuri, începând cu salariile foarte mici și drepturile de muncă aproape inexistente.
Sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri sunt vizați de un nou proiect al Parlamentului European. Aflat în dezbatere la Bruxeless, proiectul încearcă să protejeze drepturile de muncă ale românilor, dar și ale altor muncitori din estul Europei. Este vizată sănătatea și siguranța acestor lucrători care sunt esențiali pe timpul pandemiei. Ei sunt o constantă în fermele din Germania, Franța, Spania și alte state membre UE.
„Ca urmare a posibilelor informaţii îngrijorătoare despre situaţia precară cu care se confruntă sute de mii de angajaţi transfrontalieri şi sezonieri în UE, eurodeputaţii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii şi Pensiilor, cu Nicolas Schmit, comisar UE pentru Locuri de muncă şi Drepturi sociale, şi cu Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorităţii Europene a Muncii, despre modalităţi de protejare a drepturilor la muncă, a sănătăţii şi siguranţei acestor angajaţi esenţiali în timpul pandemiei”, anunţă Parlamentul European.
Pentru a le facilita intrarea în activitate în următoarea perioadă, Comisia Europeană a emis așa numitele linii directoare. Acestea vor asigura ca lucrătorii mobili din UE care se califică drept lucrători esențiali în lupta împotriva COVID-19 să poată ajunge la locul de muncă. În același timp, europarlamentarii vor să inițieze o investigație pentru a vedea dacă sunt plătiți corect, dacă orele suplimentare le sunt achitate sau este încălcată în vreun fel legislația UE.
Și AFP a relatat pe larg despre problema ”căpșunarilor” români. Râvniți de Londra și Berlin, pleacă în ciuda riscurilor pandemiei: ca îngrijitori sau pentru culesul fructelor, muncitorii români se regăsesc în centrul unui nou tip de târguială, născută pe fondul lipsei mâinii de lucru provocată de criza sanitară, relatează AFP.